Mijn favorieten

Gemeente-info

Schijndel
's-Hertogenbosch 
Rosmalen
Vught en Cromvoirt 
Sint-Michielsgestel 
Boxtel
Helvoirt 
Heusden 
Maasdonk


Schijndel
U kunt de gemeente Schijndel gemakkelijk bereiken. Het ligt centraal ten opzichte van ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. De twee belangrijke noord-zuid verbindingen (Groningen - Eindhoven en Amsterdam - Maastricht) liggen op circa tien minuten rijafstand. De Structuurweg rondom Schijndel zorgt bovendien voor een veel publieks- en ondernemersvriendelijker klimaat.

Winkels en horeca
Op winkelgebied vervult Schijndel een regionale functie. Het aanbod is overvloedig en gevarieerd zowel voor de dagelijkse boodschappen als voor duurzame gebruiksgoederen. Extra parkeerterreinen achter de winkels zorgen ervoor dat de Hoofdstraat nog meer verkeersluw wordt. Uitgaansgelegenheden zijn in Schijndel ook in overvloed. Er is een bioscoop en een discotheek. Daarnaast zijn er diverse cafés, bistro’s, cafetaria’s en restaurants.

Sport
Behalve de lerende heeft Schijndel ook de sportende mens flink wat te bieden. Praktisch elke hobby en sport is er in verenigingsverband te beoefenen, zoals basketbal, fietscross, hockey, motorsport, schaatsen, tafeltennis, turnen, voetbal en wielersport. Dit is zomaar een greep uit het brede scala van mogelijkheden. Bovendien beschikt Schijndel over een zwem- & recreatiecentrum, De Molen Hey en een nagenoeg nieuw sportpark aan de Rooiseheide, Het Zuideinderpark.

Onderwijs
Het onderwijsaanbod is ruim. Naast zes basisscholen - waaronder één openbare - is er in Schijndel een school voor speciaal onderwijs/ voortgezet speciaal onderwijs en een scholengemeenschap voor (i)vbo, mavo, havo en lyceum (Elde College). Beroeps- en volwassenenonderwijs is te volgen bij het Koning Willem I College (afdeling De Tweesprong) en bij de Volksuniversiteit.

Werkgelegenheid
U treft in Schijndel een vriendelijk bedrijfsklimaat aan. De ruim 400 zelfstandige bedrijven onderstrepen dat nog eens. De vier industrieterreinen Duin I, Duin II, Molendijk en Rooiseheide zijn door de Structuurweg optimaal te bereiken. Industrieterrein Duin III is volop in ontwikkeling.
Inwoneraantal: 23.388
Oppervlakte: 41,56 km²
Wateroppervlakte: 0,17 km²
Markt 20, 5482 NG Schijndel
Postbus 5, 5480 AA Schijndel
Telefoon: (073) 544 09 99Telefax: (073) 547 88 40
E-mail: info@schijndel.nl
Internet: http://www.schijndel.nl

Plaatsen, dorpen, gehuchten, stadsdelen (geen wijken)
Schijndel, Wijbosch


's-Hertogenbosch
De Historische stad is als een spannend boek met verhalen over vroeger en nu, met liedjes en anekdotes. Een stad waarin je geanimeerd, kijkend, luisterend en bewonderend rondwandelt, je vertoeft er. Die variatie in huizen en gebouwen en de ruimte daar tussen. De pleinen en pleintjes van drukte en van rust. De bomen en de plantsoenen. Het water en de wallenkanten van de Dommel en de wonderlijke stadsrivier de Binnendieze waar over menigeen zich graag laat rondvaren. De caféterrassen, de beeldhouwwerken her en der de muziek van de carillons, de geuren en kleuren van de warenmarkten, de straatartiesten en het pierement. Dat allemaal en nog het een en ander maakt Den Bosch tot een gezellige, oude, waardevolle rommelzolder. Zoiets roept beelden op van avontuur, verrassingen, variatie. De sfeer van deze stad wordt mede bepaald door de machtige en prachtige Kathedraal. Het komen en gaan van haar talrijke bezoekers verhoogt de levendigheid op en rond het plein de Parade met zijn uitnodigende terrassen.
Inwoneraantal: 130.502
Oppervlakte: 91,27 km²
Wateroppervlakte: 6,05 km²
Wolvenhoek 1, 5211 HH 's-Hertogenbosch
Postbus 12345, 5200 GZ 's-Hertogenbosch
Telefoon: (073) 615 51 55
Telefax: (073) 615 54 73
E-mail: gemeente@s-hertogenbosch.nl
Internet: http://www.s-hertogenbosch.nl

Plaatsen, dorpen, gehuchten, stadsdelen (geen wijken)
Bokhoven, Empel, Engelen, 's-Hertogenbosch, Hintham, Kruisstraat, Meerwijk, Orthen, Rosmalen


Vught en Cromvoirt
Vught is een aantrekkelijke, groene woongemeente. Het dorp ligt op een steenworp afstand van Den Bosch en daarmee zijn alle stadsvoorzieningen binnen handbereik. Aan de andere kant heeft Vught ook de rustige, aangename sfeer van een dorp, omgeven door bossen en natuurschoon. Bovendien ligt het dorp op een knooppunt van wegen en heeft het een eigen NS station. Ook daardoor is wonen in Vught van oudsher voor velen zeer gewild. Langs het Pepereind en de St. Lambertusstraat in Cromvoirt staan vele, soms wel eeuwenoude fraaie boerderijen. De boerderijen zien er voor hun hoogbejaarde leeftijd nog goed uit. Voor de stadsuitbreiding van Den Bosch eind 19de eeuw, werd zand gewonnen in de bossen van Vught. Dat werd gedaan door een stoommachine, die al gauw de bijnaam 'De IJzeren Man’ kreeg. Na de ontgraving vulde de grote zandput zich langzaam met grond-, wel- en regenwater en werd het duidelijk dat de plas – die inmiddels ook ijzeren man werd genoemd – niet geringe recreatiemogelijkheden had. Tegenwoordig is de IJzeren Man dan ook tot in de verre omgeving bekend als toeristische trekpleister. Vught kenmerkt zich door de vele, statige landgoederen en villa’s, vooral in de omgeving van recreatieplas De IJzeren Man. Bekend zijn: Villa Crayenstein (op kruispunt Craaijenstein op de N-65); Leeuwenstein (het huidige raadhuis); Zionsburg; Bleyenburg en Sparrendaal.
Inwoneraantal: 25.287
Oppervlakte: 34,44 km²
Wateroppervlakte: 0,51 km²
Leeuwensteinplein 5, 5261 EV Vught
Postbus 10100, 5260 GA Vught
Telefoon: (073) 658 06 80
Telefax: (073) 656 59 65
E-mail: gemeente@vught.nl
Internet: http://www.vught.nl


Sint Michielsgestel
De gemeente Sint-Michielsgestel is relatief nieuw. Ze bestaat sinds 1 januari 1996. Het dorp Gemonde en de gemeenten Den Dungen, Berlicum en Sint-Michielsgestel zijn toen samengevoegd. De gemeente telt momenteel een kleine 30.000 inwoners die verspreid over de vier dorpen voldoende winkels, scholen en sportaccommodaties tot hun beschikking hebben. Dat het gezellig wonen is in deze vier dorpen blijkt wel uit het rijke verenigingsleven. In Sint-Michielsgestel is een ruim aanbod aan onderwijs. Bijna 3.000 kinderen bezoeken het basisonderwijs en ruim 900 leerlingen het voortgezet onderwijs. Er is een ruim aanbod aan onderwijs. Verdeeld over de dorpen zijn er twaalf basisscholen, een gymnasium, en er is een vestiging van een school voor VMBO tot en met VWO onderwijs. Het Instituut voor Doven verzorgt verschillende soorten onderwijs en opvoeding voor dove kinderen. Vrijwel in elk van de kernen in Sint-Michielsgestel kunnen alle mogelijke sporten worden beoefend. Sint-Michielsgestel kent een bloeiend verenigingsleven.
Inwoneraantal: 27.978
Oppervlakte: 64,40 km²
Wateroppervlakte: 0,35 km²
Petrus Dondersplein 1, 5271 AA Sint-Michielsgestel
Postbus 10000, 5270 GA Sint-Michielsgestel
Telefoon: (073) 553 11 11
Telefax: (073) 553 12 12
E-mail: gemeente@sint-michielsgestel.nl
Internet: http://www.sint-michielsgestel.nl

Plaatsen, dorpen, gehuchten, stadsdelen (geen wijken)
Berlicum, Den Dungen, Gemonde, Sint-Michielsgestel


Boxtel
Boxtel ligt aan de rivier de Dommel, de centrale waterstroom van de Meierij van 's-Hertogenbosch. Vanaf Eindhoven stroomt de Dommel ruwweg noordwaarts. Bij de kom van Sint-Oedenrode buigt de rivier naar het westnoordwesten en bij Boxtel opnieuw naar het noorden. Voordat de Dommel in de negentiende en twintigste eeuw werd rechtgetrokken, zocht deze rivier met talloze bochten en soms extreem grillige meanders zijn weg door het landschap. Tussen Son en Boxtel en tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel ligt de rivier in zichtbaar in een dal. Bij het centrum van Boxtel is de oorspronkelijke landschappelijke situatie vrij onduidelijk door de overwoekering met stedelijke en infrastructurele bebouwing. Boxtel wordt wel eens 'onderwijsstad' genoemd. Dat is terecht. Boxtel biedt een breed scholenaanbod. Ook voor de voorschoolse opvang zijn ruime mogelijkheden. Boxtel is royaal voorzien van mogelijkheden voor sport. Aangepast aan de eisen van de tijd. Verschillende goed uitgeruste buitensportlocaties en 4 complexen voor zaalsporten. Wie anders dan via een sport actief wil zijn kan in Boxtel alle kanten op. In het buitengebied en in de bebouwde kom zijn talloze wandelgelegenheden. Voor kinderen zijn er 50 speelplekken met 270 toestellen. Verder is er voor kinderen en jongeren de scouting. Daarvoor is een fraaie blokhut Wickiup waar het bos van Sparrenrijk vlakbij ligt. In het centrum treft u een variëteit aan winkels. Ze zijn goed bereikbaar via het fietsnetwerk en voor de auto. Het winkelgebied strekt zich uit over een groot deel van het oude centrum. Het hart van het Boxtelse centrum is autovrij gemaakt. U kunt dus in alle rust winkelen.
Inwoneraantal: 29.517
Oppervlakte: 65,00 km²
Wateroppervlakte: 0,07 km²
Markt 1, 5281 AT Boxtel
Postbus 10000, 5280 DA
Telefax: (0411) 65 52 25
E-mail: gemeente@boxtel.nl
Internet: http://www.boxtel.nl

Plaatsen, dorpen, gehuchten, stadsdelen (geen wijken)
Boxtel, Lennisheuvel, Liempde


Haaren
De gemeente Haaren bestaat uit vier dorpen met elk hun eigen specifieke identiteit en bijzondere karakter. Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt zijn in hun verscheidenheid alle vier echt Brabants te noemen, met die typisch Brabantse uitstraling van warmte en gezelligheid.  Haaren is het grootste van de vier dorpen. Op 1 januari 2003 telde het dorp 5584 inwoners. Het aantal wooneenheden was op 1 januari 2002 1939. Het gemeentehuis is in Haaren gevestigd. Het Haaren van nu is een rustiek dorp, met een levendig en kleurrijk verenigingsleven. Haaren geniet landelijke bekendheid door haar boomkwekerijen. Door zijn boomkwekerijen, zijn rijke natuurgebieden als de leemputten, de Noenes, landgoed Nemelaer, de nabijgelegen Kampinaheide en de Oisterwijkse bossen en vennen is de “Tuin van Brabant” voor velen een aantrekkelijk woon- of recreatiegebied.


Sub A. Esch
Voormalig commissaris van de koningin in Noord Brabant Van Agt noemde Esch “de glimlach van Brabant”. Esch is het op een na kleinste dorp van de gemeente Haaren. Het is een jaarlijkse traditie dat op Hemelvaartsdag, als de kastanjebomen bloeien, de nieuwe bewoners van Esch welkom worden geheten tijdens een feest rondom de bierpomp die in het centrum van het dorp staat en waaruit bij die gelegenheid bier in plaats van water komt.
Helvoirt

Helvoirt ligt centraal tussen de steden Tilburg en ’s-Hertogenbosch en kenmerkt zich in de eerste plaats door een zeer hoge kwaliteit van wonen: rust en ruimte in een landelijke omgeving, op korte afstand van grote natuurgebieden. In het noorden liggen de Drunense Duinen, waarvan de Helvoirtse heide deel uitmaakt. Aansluitend in oostelijke richting de IJzeren Man en omgeving en in het zuiden het natuurgebied de Kampina. Helvoirt heeft veel verenigingen en een actieve dorpsgemeenschap. Rondom Hemelvaartsdag bijvoorbeeld wordt er jaarlijks een vier dagen durend evenement georganiseerd, het “Helvoirts Weekend”. Een festijn voor jong en oud met volop muziek en Brabantse gezelligheid. Helvoirt is het tweede grootste dorp van de gemeente Haaren.

Sub B. Biezenmortel
Biezenmortel is het kleinste van de vier dorpen. De bevolking van Biezenmortel heeft een hechte onderlinge band, waarbinnen aan het begrip burenhulp nog volop gestalte wordt gegeven en de sociale cohesie groot is. Aan de noordkant grenst het dorp aan het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Aan de zuidkant vormen de leemkuilen de grens. In het buitengebied zijn veel mooie boerderijen te vinden en de natuur is er prachtig.

Inwoneraantal: 14.094
Oppervlakte: 60,73 km²

Mgr. Bekkersplein 2, 5076 AV Haaren
Postbus 44, 5076 ZG Haaren
Telefoon: (0411) 62 72 82
Telefax: (0411) 62 72 98

E-mail: gemeente@haaren.nl
Internet: http://www.haaren.nlHeusden
De gemeente Heusden kent een gevarieerd aanbod voor toeristen. De gemeente Heusden is trots op de Loonse en Drunense Duinen en de vestingstad Heusden. Daarnaast weten veel mensen hun weg te vinden naar het Land van Ooit. Maar de gemeente Heusden is meer. Wat dacht u van prachtige woonwijken, levendige winkelcentra en bijvoorbeeld prachtige parkjes. In iedere grotere kern is er minimaal een basisschool te vinden. Verder is in de gemeente het d'Oultremontcollege gevestigd. Het is een brede scholengemeenschap voor VBO, MAVO, HAVO en VWO. In de recreatieve sfeer biedt Heusden zeer veel mogelijkheden. De buitensporten beschikken over ruime voorzieningen. De binnensporters kunnen gebruik maken van een racketcentrum, diverse sporthallen, sportzalen en gymzalen. Zwemliefhebbers kunnen kiezen uit een overdekt zwembad, een verwarmd openlucht zwembad en een natuurbad.
Inwoneraantal: 42.918
Oppervlakte: 78,73 km²
lokatie Drunen
Raadhuisplein 16, 5151 JH Drunen
Postbus 41, 5250 AA Vlijmen
Telefoon: (073) 513 17 89
Telefax: (073) 513 17 99
E-mail: info@heusden.nl

Locatie Vlijmen
Julianastraat 34, 5251 ED Vlijmen
Postbus 41, 5250 AA Vlijmen
Telefoon: (073) 513 17 89
Telefax: (073) 513 17 99

E-mail: info@heusden.nl
Internet: http://www.heusden.nl

Plaatsen, dorpen, gehuchten, stadsdelen (geen wijken)
Doeveren, Drunen, Elshout, Giersbergen, Haarsteeg, Hedikhuizen, Heesbeen, Herpt, Heusden-Vesting, Nieuwkuijk, Oudheusden, VlijmenMaasdonk
Uit archeologisch onderzoek op diverse plaatsen in het Maasland is gebleken dat deze streek al sinds de Steentijd (dat is vóór 2000 vóór Christus) wordt bewoond. Met behulp van documenten uit verschillende archieven is ongeveer na te gaan hoe oud de dorpen zijn. De exacte leeftijd staat niet vast, er is geconstateerd dat ze er op een bepaalde datum zijn. Bekend is dat tussen 1200 en 1300 alle namen van de dorpen in het Maasland voor het eerst opduiken. De hertog van Brabant (Jan II) stelde heidegrond ter beschikking aan zijn onderdanen die vervolgens gemeenschappelijk werd gebruikt voor onder andere turfwinning en vee. In 1286 kregen de inwoners van Oss en Berghem grond en op 1 oktober 1298 was Geffen aan de beurt.Uit een oorkonde uit die tijd blijkt dat Geffens grondgebied grensde aan de reeds bestaande gronden van Heesch en dat het gebied deels in Vinckel lag. Een jaar later, op 11 november 1299 kregen de inwoners van Nuland grond ter beschikking. Bekend is dat dit grondgebied grensde aan Geffen en ook deels in Vinckel lag.Verder is gebleken dat Vinkel, rond 1300, uit een uitgestrekt complex van gemeenschappelijke gronden bestond en onder toezicht stond van minstens vijf dorpen. We maken een grote sprong in de tijd.

Op 1 januari 1993 is de gemeentelijke herindeling een feit. Geffen, Nuland en een gedeelte van Vinkel worden samengevoegd tot een nieuwe gemeente; Maasdonk.  Pas later worden de overige delen van Vinkel aan de nieuwe gemeente toegevoegd zodat gemeente Maasdonk nu bestaat uit Geffen, Nuland en Vinkel. 
Inwoneraantal: 11.406
Oppervlakte: 36,37 km²
Wateroppervlakte: 0,11 km²
Dorpsplein 9, 5386 CL Geffen
Postbus 5, 5386 ZG Geffen
Telefoon: (073) 534 21 00
Telefax: (073) 532 19 45
E-mail: postbus5@maasdonk.nl
Internet: http://www.maasdonk.nl

Plaatsen, dorpen, gehuchten, stadsdelen (geen wijken)
Geffen, Nuland, Vinkel